Ezüst karikagyűrű – Miért Nem Ajánlom

ezüst karikagyűrű - miért nem ajánlom? Nemesacél karikagyűrű alternatíva az ezüst karikagyűrű helyett.

Ezüst karikagyűrű – Miért Nem Ajánlom

Ékszerészként sokféle fémből készítettem már karikagyűrűt. Most szeretném veled megosztani tapasztalataimat, remélem hasznát veszed.

Az ezüst karikagyűrű

Az ezüst egy szép fehér fényű, könnyen alakítható nemesfém, ami annak köszönhető, hogy nagyon puha. Ezért a belőle készült ékszer nagyon könnyen karcolódik, egyes esetekben deformálódik is. Az ezüst másik előnytelen tulajdonsága, hogy reakcióba lép a kénnel, ami a szmogos levegőben vagy a gyógyfürdők vizében található. Ez barnás fekete elszíneződést okoz az ezüst karikagyűrűk felületén. Ezt ugyan ékszerész el tudja távolítani, de évenkénti ismétlést igényel. Egyes háztartási tisztítószerek is okozhatnak elszíneződést az ezüst ékszereken.
Az ezüst feketedését, karcolódását úgynevezett rhódium bevonattal szokták késleltetni. A rhódium egy kemény ellenálló fém, amit galvanizálással (kémiai eljárással) visznek fel az ezüst felületére, így az nem érintkezik a levegő vagy gyógyvíz kéntartalmával. Az egyetlen gond vele, hogy 1-2 éven belül lekopik az ékszer felületérő.
Ezüstből karikagyűrű helyett inkább viseljünk olyan típusú ékszert, ami kevésbé van sérülésnek kitéve, mint például ezüst fülbevaló, vagy nyakék.

Ezüst karikagyűrű

Előnyök:

 1. viszonylag olcsó

Hátrányok:

 1. egy éven belül az ezüst karikagyűrű megkopik, karcos lesz
 2. barnás fekete elszíneződés alakulhat ki a felületén
 3. évenként ékszerészhez kell vinni felújítani
 4. ha ródiumozott az ezüst karikagyűrű 1-2 éven belül lekopik
 5. nagyon ritkán allergiát okozhat

Ha azért választanád az ezüstöt , mert nem szereted az arany sárga színét, vagy magát az aranyat hivalkodónak, (drágának) tartod, jó megoldás lehet számodra a nemesacélból készült karikagyűrűk.

Elegáns nemesacél karikagyűrűpár

A nemesacél karikagyűrű

A nemesacél az ezüstnél jóval keményebb, kopásálló szürkésfehér fém. Nem véletlen használja az ipar is olyan helyeken, ahol komoly igénybevételnek van kitéve, mint például autó-, vagy gépalkatrészek gyártásánál. Savaknak és lúgoknak egyaránt ellenáll, így a háztartási vegyszerek, tisztítószerek nem károsítják, felülete nem színeződik el még gyógyfürdő vizétől sem.
Ha fémallergiás vagy akkor számodra tökéletes viselet a nemesacél karikagyűrű, mivel antiallergén. Több fémallergiás megrendelőmnek készítettem nemesacél karikagyűrűt és a pozitív visszajelzéseik alapján nyugodt szívvel ajánlom.
Különösebb gondozást, tisztítást nem igényel. Ha indokolt, akkor egyszerűen mosd át langyos szappanos vízzel, öblítsd le és töröld szárazra.
A nemesacél hátránya lehet, hogy csak egyféle színben létezik. Galván bevonatokkal lehet módosítani a színét, de ezeket a rhódium bevonatnál leírtak miatt szintén nem ajánlom s én magam nem is alkalmazom az általam készített ékszereken. (Hamar lekopnak)

Nemesacél karikagyűrű:

Előnyök:

 1. nem kopik, karcolódik
 2. nem színeződik el
 3. könnyen tisztítható, nem igényel különösebb gondoskodást
 4. fémallergiások is viselhetik

Hátrányok:

 1. csak egy színben létezik

A karikagyűrű az egymás iránt érzett szerelem állandóságának szimbóluma, ezért azt gondolom megérdemli, hogy időtálló anyagból készüljön. Fontos, hogy a mindennapos viselés során a karikagyűrű a lehető legjobban elviselje a kémiai illetve fizikai hatásokat, könnyen tisztítható legyen, ne karcolódjon, ne deformálódjon, sokáig megőrizze eredeti fényét.

Ha ezek a szempontok számodra is fontosak, az ezüst karikagyűrű helyett okosabb választás a nemesacélból készíttetni a karikagyűrűt. Nem kerül nagyon sokkal több pénzbe, mint az ezüst karikagyűrű, viszont egy életen át elkísér majd benneteket.

Nemesacél karikagyűrűk a Finda Ékszernél

Rólam

Rólam

Finda Edit vagyok a Finda Ékszer megálmodója, ékszertervező, ötvös aranyműves

Ebben a blogban igyekszem támogató segítséget nyújtani ahhoz, hogy könnyebben eligazadohass az ékszerek világában.

Kövess minket!